Thursday, 28 July 2011

:: i wish you are here ::

Posted by heyitsme_iedah at 15:04
haaa,gitu..tajuk tak boleh blahh..whatever,abaikan jer sebab apa yang nak diceritakan takdak kaitan pun dengan tajuk tu..minggu depan ari isnin dah start puasa..weeee~~~best...best sangat-sangat sebab lepas tiga tahun baru aku dapat puasa dekat rumah dengan family..lama tak rasa bukak puasa sesama,sahur sesama..sepanjang tiga tahun tu merasa 2 3 ari jer puasa dengan family..hehehe,padahal orang lain lagi teruk dari aku..saja nak ngada-ngada..

okay,sekarang ni aku tengah dok prepare diri tu bangun awal pagi time puasa nanti..lepas tu terus sembahyang subuh then tolong mak aku...hoho,aku tak boleh bayangkan macam mana first day aku tolong mak aku nanti..dah la malam-malam paling awal aku tidur pukul satu..tu pun tiap ari kena paksa mata tidur awal plus mak aku siap paksa aku jangan tidur petang dengan niat malam aku tidur awal..tapi semua tu gagal..sampai waktu malam mata aku payah sungguh nak tutup..adeehh,macam mana la nanti...harap suma okay la..

semenjak 2 3 ari kebelakangan ni aku bising kat mak aku kata bosan bosan bosan..mak aku apa lagi suruh aku bukak mesin jahit dia tu..dia suruh aku menjahit..deyyy,aku dah la tak pandai jahit pastu taktau bab mesin-mesin ni..main hentam kormo jer..try punyer try boleh la sikit jahit kain batik mak aku tapi tak sampai separuh jalan mesin ni buat hal..haaaa,sudah mampos..aku godek-godek main bukak sana bukak sini pastu its back to normal la..berfungsi cam biasa..gooodd!!! but masuk kain kedua aku jahit masuk separuh jalan,mesin tu buat hal...mati laaaa terpaksa panggil ayah aku lepas aku godek-godek tak boleh...tu pun amik masa yang lama nak panggil ayah aku,lepas makan nasi main-main lappy baru aku panggil ayah aku..hahahhaha

arini aku terjaga jer dari tidur,mak aku dok bisik kat telinga sambil dok suruh aku jahit sarung bantal..haaa,sudahhh mampos kali kedua...aku bukan pandai pun main hentam ajo...ayah aku pulak menyokong..siap bagi cadangan lagi plus kata-kata semangat plus ada unsur pujian sikit...adeehhh..takpalahh aku rela asalkan aku tak mati kebosanan ni..kejap lagi aku buat yerr...ngeee~~
comelnyerrr~~
wish me pandai jahit yer and kesabaran aku bertambah..hehehe....

btw,malam ni aku tengok bola dengan my bro..sedih sebab kitorang tak boleh join my bro and my uncle tengok bola kat bukit jalil sebab my bro tak dapat cuti...fuuuhh,takpalah tengok kat mapley pun okay jugak..harap harimau malaya mengaumm lebih kuat dari biasa malam ni...*still thinking that i'm going to wear malaysia's jersey or not*..
cantik kan dua-dua jersi ni tapi aku ada hitam kuning tu jer


p/s: i got a news that u are going back to malaysia..yeahh,welcome back pirate..already miss u..selamat terbang dgn selamat...malam ni don't forget tengok bola okay..love u a lots..XD

Wednesday, 20 July 2011

:: aku dah jatuh hati ::

Posted by heyitsme_iedah at 17:10
haaaa,jangan salah anggap dengan tajuk ni..hehehehe,jatuh hati dengan lagu Dimana Dimana ni...lagu yang Ning Baizura,Shila Hamzah dan Jaclyn Victor nyanyi...entahlah macam mana boleh jatuh chenta dengan lagu ni...dulu mula-mula dengar macam tak suka tapi lelama rasa cam best la pulak..hehehe,tu la orang zaman dulu kata tak kenal maka tak chenta,tak dengar maka tak suka..hehehe..ok,let's me share a video of this song yang dorang nyanyi live..enjoy it okay...
and kat bawah ni adalah lirik for this song okay..


Di mana di mana, di mana ku harus mencari
Cinta yang sejati, yang mampu tuk sirami
Hati ini, hingga sejuk terasa
Batin ini, ho oooo

Jangan jangan, jangan kau pergi
Jangan jangan, tinggalkan aku
Tak pernah ku sangka
Sedalam ini rasaku padamu
A aa ah
Ho oooo, Kaulah penebus cintaku
Ho oooo, Suria atas duniaku
Ku tak akan pernah bisa, ku tak akan pernah bisa
Ku tak mau bila ku harus hidup tanpamu
Hanya ingin kamu (kamu) kamu (kamu)
Hanyalah kamu di hatiku
Kini ku temukan, tak perlu lagi ku mencari
Cinta yang sejati, yang mampu tuk sirami
Gejolak di dalam hati ini
Hingga sejuk terasa
Batin ini…ho ooo
Jangan jangan, jangan kau pergi
Jangan jangan, tinggalkan aku
Tak pernah ku sangka
Sedalam ini rasaku padamu
A aa ah
Ho oooo, Kaulah penebus cintaku
Ho oooo, Suria atas duniaku
Ku tak akan pernah bisa, ku tak akan pernah bisa
Ku tak mau bila ku harus hidup tanpamu
Hanya ingin kamu (kamu) kamu (kamu)
Hanyalah kamu di hatiku
Tak pernah ku sangka
Sedalam ini rasaku padamu
A aa ah
Ho oooo, Kaulah penebus cintaku
Ho oooo, Suria atas duniaku
Ho oooo, Kaulah penebus cintaku
Ho oooo, Suria atas duniaku
Ku tak akan pernah bisa, ku tak akan pernah bisa
Ku tak mau bila ku harus hidup tanpamu
Hanya ingin kamu (kamu) kamu (kamu)
Hanyalah kamu di hatiku
Ho o ho o o oooo Oh
*aku paling suka kat part 
Tak pernah ku sangka
Sedalam ini rasaku padamu
*part ni pun sama jugak
Ku tak akan pernah bisa, ku tak akan pernah bisa
Ku tak mau bila ku harus hidup tanpamu
Hanya ingin kamu (kamu) kamu (kamu)
Hanyalah kamu di hatiku

:: my honeymoon time ::

Posted by heyitsme_iedah at 16:35
waaahh,gitu..honeymoon la sangat kan...heheheh,but ni just sementara jer lepas raya nanti tak boleh bersuka ria sangat kena kerja keras..huuuu~~

sekarang ni dok rumah sampai lebam sampai aku mati kutu nak buat apa setiap hari..tapi takpa ni sementara jer kang masuk bulan puasa aku dah sibok tolong mak aku..haaa,time tu baru tau alangkah bestnyer dapat rest memanjang...

kawan-kawan aku ada yang dah keja tapi aku belum lagi sebab tak start buat apa-apa lagi tuk cari keja..lagipun sekarang ni aku tengah settlekan lesen dulu..lepas settle ni baru tenang sikit perasaan ni..haaa,legaa

now i'm start counting for puasa and for my birthday..weee~~ tahun ni birthday aku dekat dgn hari raya..hari ni birthday aku then esok tu raya..hehehehhehe, first time sambut birthday time nak raya ni...macam-macam perasaan ada...

aku sekarang ni try to control my habit which is kuat makan..bukan apa time dok rumah ni mulut sentiasa mintak nak diisi..bila asyik isi jer tanpa ada work out tuk bakar semua lemak-lemak tu bahaya jugak..penyakit gemuk mudah melanda walaupun badan aku ni susah nak naik berat dia tapi aku tetap kena berjaga-jaga takut kang ada pulak penyakit lain yang muncul...tu bahaya tu..lebih baik mencegah dari mengubati *cewaah*

aku rindu nak masuk kelas balik,nak sibok study tuk exam walaupun result aku selalu macam haraaam kan,nak buat assignment yang memeningkan,nak huhahuha dengan kengkawan...pergghhh,rindu bangat seyhhh...

pendek kata hargailah zaman study anda dan manfaatkannya sebaik mungkin okehh...nanti menyesal kalau tak gunakannya..hehehhehehe

Saturday, 11 June 2011

:: oOoO, happy night ::

Posted by heyitsme_iedah at 23:04




haluuuuuuu...
ahahaha,seronok+best+terbaek+macam-macam lagi...yang penting memang best..dapat gather dengan besties suma..happening sungguh walaupun 2 daripada kitorang ni tengah praktikal..dorang dua sanggup rushing dari tempat keja dorang semata-mata nak lepaking together-gather malam tadi..walaupun terpaksa berjuang nak naek komuter tu kan tapi dorang sanggup demi aktiviti lepaking kitorang..sorang lagi abis jer keja part time dia kt secret recipe terus datang bilik aku siap-siap terus angkut kitorang suma pi lepak...sorang lagi lepas reunion dengan member sekolah terus balik cepat mungkin tuk lepak..lebih kurang pukul 11 lebih-lebih kitorang pi menuju ke tempat yang selalu jugak lepak tapi disebabkan jauh sikit dari UKM so,kekerapan pegi sana agak berkurangan..pastu bila sampai jer suma pakat order minuman kegemaran masing-masing, order makanan yang mana patut sebab memang tengah lapar tahap dewa punyer..makan sambil bukak citer satu persatu..biasalah perempuan kan..tambah-tambah bila lama tak jumpa..memang macam-macam citer keluar la..lepas sorang,sorang pulak bukak citer...dekat pukul 1 macam tu tauke kedai dah siap-siap nak balik baru kitorang berangkat pulang..tak sampai 3 langkah keluar dari kedai lampu kedai dah tutup..nampak sangat tauke kedai tu tunggu kitorang jer nak bangun terus tutup kedai..tapi lepaking kitorang tak berenti kat situ..tempat seterusnyer adalah McD..penuh jugak McD malam tu tapi nasib ada satu dua meja yang kosong..cepat-cepat 2 orang tu pi choopp kan..parking kete terus tuju tempat duduk,duduk terus bukak citer yang paling best malam tu..tak order apa pun dekat McD tu..
kami duduk semata-mata nak bercerita sebab kalau citer kat bilik sure tak abis sebab masing-masing akan dibuai mimpi..lagipun kitorang suma memang rindu nak jadi burung antooo..dah lama tak macam ni,kalau dulu dah macam aktiviti wajib tambah-tambah bulan puasa...cerita punyer cerita sampai satu tahap lapar balik pastu order la..sedar-sedar jam dah dekat pukul 4 so terpaksa pulang sebab ada yang nak pi dating esok,ada yang keja and ada yang nak pi jenjalan dengan family awal-awal pagi..so,berangkatlah balik tapi sampai kat bilik sambung sikit lagi..lebih kurang pukul 5 macam tu dah senyap sunyi,masing-masing dah tido..pastu pukul 6 lebih ada yang dah bangun..
macam nak pecah bilik aku dengan perangai gila-gila setiap orang..bestt sangat sebab lama tak kumpul macam ni..dulu boleh kata setiap hari dok menggila tapi sekarang susah sebab masing-masing sibuk..memang rindu sangat-sangat time menggila..tu tak semua ada,just ladies jer..kalau semua sure ribut..memasing masuk air...apa-apa pun ladies night kita memang best..ada peluang insyallah jumpa lagi..i'm gonna miss our adek beradek lepas nihh...=,'=



p/s: u memang terbaek la...hehehee

Friday, 10 June 2011

:: really miss my little sweetheart ::

Posted by heyitsme_iedah at 00:28
went i thinking about you,i'm gonna cry...cry a lots...i really miss you damn much okay...i remember the last time i saw you, it's about 2 month ago..so long,right..this is a first time ever we could not see each other..so sad..because some reasons, you be a victim..you just an innocent kid that no nothings about what happen around you..it's happened so fast right until i cant said good bye to you,sweetheart..i'm sorry maybe because of me everything change right now..it never and ever be like before...it's wont be same as before..never okay..i'm speechless and don't know how to tell you about this..you just a small kid,don't know anything yet..you saw me cried that day but i still can gave a sour smile to you,baby..then your expression change,you wanna cried too..but i gave you a toy and started to speak something to you then you became happy as usual...i'll see you one day sweetheart..i promise...i'll see you in hari raya this year..i really wanna see what the drama and who gonna be the best actress of this year..would she will do the confession in front of us or would she gonna regrets all her mistakes or would she apologize to everybody especially to mom and dad..errmm,don't know yet...anything can happen,right..i okay if she don't wanna do the last part of what i'm saying but please sorry to my parents okay..i already forgive you but i don't know with the others...
i'm sorry, i keep blaming my self~~
because i never and ever blame you, but i'm 100% blamed my self..this is me and this is real...because everything that happen around me that involve me, if there's have anything wrong, i would not blame others but i would blame my self..my bad,right..enough for today okay..i love you so damn much and i really miss you damn much..
sorry i'm crying~~
i'm sorry, my grammar, my english are so bad...


p/s: i need the time to recover all my pains..sooner or later it'll be okay..i promise..just give me some space...

Thursday, 9 June 2011

:: taktau nak letak tajuk ::

Posted by heyitsme_iedah at 19:08
weewiitttt
heloooooooo~~
arini alhamdullilah semua okeh..
semua yang aku perlu buat aku dah settlekan..
alhamdullilah...
as usual roomate balik rumah beliauu..
almaklum la rumah dekat kan...whatever,aku tak kisah pun..
sebab aku lebih selesa kot,maybe sebab aku dah terbiasa duduk sorang-sorang..
duduk sorang-sorang lagi bebas...
boleh pasang radio kuat-kuat,boleh buka lampu sampai tengah malam kalau tido lewat etc..
esok my special bodyguard akan datang..yeaaahhh
lama jugak tak jumpa dorang...
so,dorang akan check in dalam bilik aku while roomate check in kat rumah dia..
aku sekarang ni tengah dok counting tuk bukak puasa..hehehe
sambil tu dok berfikir cerita apa yang aku nak tengok malam ni..
tiba-tiba teringat time kanak-kanak ribena dulu..
time tunggu azan tuk bukak puasa..
tapi paling tak tahan kalau petang jer mesti ada rancangan memasak..
dah la aku jenis yang suka sangat tengok rancangan memasak..
sambil tengok sambil telan air liur pastu perut dok buat konsert..
perrgghh,godaann..
okehh,aku mau tunggu azan maghrib..
mau bukak puasa..

Friday, 3 June 2011

:: aktiviti bakar kalori ::

Posted by heyitsme_iedah at 22:39
hohohoho,arini bakar kalori lagi tuk kali keduanyer tuk minggu nih!!!!tahneah cik gula anda memang suka bako membakor kalori nih..tapi semester ni tak serancak macam sem lepas-lepas la kan sebab takdak geng yang memang kaki bako kalori ni kan...takdak geng yang dok keja nak tengok wayang,takdak geng yang kuat makan,suka keluar masuk mcd,suka keluar masuk kedai hidung,kedai buah mango,kedai makcik nicole,kedai makcik vincci dan seangkatan dengannya..
aktiviti time ada duet jer
sekarang susah sikit sebab bila time nak corner pi masuk ke kedai-kedai makcik tersebut orang yang menemani aku mesti akan tarik pi kedai laen takpun tak bagi aku masuk sebelum sempat aku nak corner..adeehhh~~~

mereka memang tak berapa nak berkenan dengan tindakan aku nak masuk kedai makcik-makcik tu...aku pun ada keinginan nak melawat makcik-makcik tu sebab kang tak pi melawat merajok pulak kan..payah tau nak pujuk dorang..

alamatnyer sekarang aku kena kuarantin la dari melawat kedai makcik-makcik tu sebab kena tunggu mereka yang suka melawat makcik-makcik tu...takpa kuarantin sat jer kan lepas nih dah boleh melawat makcik-makcik tu balik....hehehehehhe

walaupun tak berjaya membawa pulang apa-apa dari kedai makcik-makcik tu tapi aku berjaya meminimumkan pengeluaran duit arini..yeaahhh,tahneah!!!beli yang murah dari ladang tapi cantik..yeaaahhh,bangga dengan diri sendiri!!!
muka bangga+happy
nanti boleh buat lagi tapi memerlukan kesabaran yang tinggi tuk cari yang murah plus chantek plus selesa..hehehe,penuh jugak arini dengan aktiviti bako kalori...takdalah bosan macam orang takdak matlamat hidup..;p
alhamdullilah berjaya mengharungi hari ini dengan seadanyer walaupun dalam perjalanan pulang ke bilik terchenta penuh dengan dugaan dan memang menguji sejauhmana tahap kesabaran aku..fuuhhhh~~

esok perlu diharungi dengan perancangan yang cukup supaya dapat mengisi masa yang ada sebaek mungkin..



p/s-->i tau u nervous tuk mlm ni..apa2 pun i wishing u all the best dr jauh kalau i da kt kedah sure dh ajak kwn i p tgk u kt sna..bt yg terbaek superman..hehe,hope sooner or later we'll meet again..;p

Wednesday, 1 June 2011

:: istilah WAJIB TONTON dah hilang ::

Posted by heyitsme_iedah at 00:29

oOOo, dia sudah hilang sebab aku memang tengah save duit plus takdak kawan nak diajak pi tengok wayang...kawan-kawan semua dah busy berkerjaya,almaklumla semuanya tengah praktikal sekarang..cuma ada masa hari ahad dengan sabtu jer tu pun selalunya memang malas nak keluar sebab nak beristirehat kat rumah..lagi satu sebab aku jenis kurang berminat nak keluar hari sabtu and ahad sebab kena bersesak-sesak dengan orang ramai tambah-tambah dalam komuter..arrgghhh,tension den..

selalu kalau dulu aku and kawan rapat akan keluar tengok wayang sama ada pada hari first wayang tu start tayang atau kitorang tengok midnight movie atau tengok pada hari selain hari sabtu and ahad..so,tak perlu bersesak-sesak sangat..lepas tengok wayang maka aktiviti wajib adalah "lepaking"..rinduuu sangat nak lepak dengan dorang
 AKU RINDU KORANG
sekarang ni time shortsem takdak feel nak p tengok wayang..nak ajak roomate takut dia tak berminat atau dia mungkin tak suka dengan citer yang aku nak p tengok tu..terpaksalah aku dok memendam perasaan nak p tengok wayang tuk citer yang aku sepatutnyer wajib tonton tu..nak p sorang alamatnyer memang tak pegi la aku sebab aku dah janji dengan family aku untuk tak keluar sorang-sorang..so,terpaksa pegang janji tu..

demi ni maka aku dah terlepas tuk tengok citer KONGSI haritu..tapi dorang kata kongsi tak best so aku takdakla terkilan sangat..citer kongsi pula telah digantikan tempatnyer dengan citer PIRATES OF THE CARIBBEAN 4..bagi aku citer tu memang best tambah-tambah johny depp aka jack sparrow tu memang pujaan hati aku..hehehhehe
pirate of my heart..keh33
satu lagi citer wajib tonton aku ialah citer KARAK..ada yang kata best then ada jugak kata tak best..errrmm,entahlah..yang pasti aku tak pi tengok lagi,ada masa lagi nak p tengok tapi sapa yang nak teman aku tengok citer yang macam ni..will wait and see until someone agree to accompany me..harap ada yang sudi *cam sedih jer bunyik*

coming soon banyak jugak citer yang best contoh TRANSFORMER, KL GANGSTER*sebab ada zizan..hehe*, CAPTAIN AMERICA *macam best jer*,FINAL DESTINATION and bla bla bla bla....
ni KL GANGSTER versi MAEL LAMBONG..hehe
semua ni bergantung pada kesempatan masa dan jugak kebanyakan wang ringgit serta kesudian mereka-mereka yang bergelar kawan rapat sekali gus merangkap my special bodyguard..hehehhehee


p/s-->btw,i memang dh jatuh chenta dgn mael lambong..hahhahaha

Saturday, 28 May 2011

:: giler lama or lama giler ::

Posted by heyitsme_iedah at 23:45
helooo and as-salam..
perrgghhh,lama sangat-sangat tak meng"hupdate"kan belog ni *amboi teruk sungguh bahasa mung*...almaklumla,bila dok kat rumah memang jangan harap la aku nak meng"online"kan diri tuk tempoh yang lama,paling lama pun tak sampai 10 minit +/-..ditambah pula la dengan tahap kemalasan yang berada di tahap teratas sekali iaitu kemalasan tahap dewa..

apa-apa pun sekarang ni aku tengah sambung saki baki aka balance pengajian aku yang masih ada 3 unit lagi..tak macam kawan-kawan aku yang laen,yang mana dorang dah pun abiskan tempoh pengajian selama 3 tahun dengan jayanya..cuma nak tunggu konvo jer..mereka ini tergolong dalam golongan yang bernasib baek dan yang lebih bernasib baek adalah kawan-kawan aku yang sudah pun memulakan alam pekerjaan dengan begitu semangatnya sebaik sahaja mereka selepas praktikal aritu..

nasib yang baek menyebelahi mereka tersebut..namun,aku tak tergolong dalam golongan tersebut sebab aku kena sambung balik pengajian aku tuk abiskan sisa-sisa yang ada..takpala mungkin ini dugaan untuk aku kan,aku terima dengan rela hati dan mungkin siapa tau lepas jer aku abis shortsem ni aku akan dapat peluang yang lebih baek..aminnnnn,harap sebegitula...

sepatutnya aku pun turut serta dalam golongan yang aku sebut tu tapi di atas kesilapan teknikal yang aku rasakan 1000% *mak aihhh confident sungguh* bukan salah aku yang mengakibatkan aku terpaksa buat shortsem ni..semua ni berlaku akibat jadual aku yang sangat clash antara satu sama lain..memang nak menangis jugakla aku bila pikir berkemungkinan besar aku terpaksa meng"extend"kan diri ini semata-mata 1 jer subjek tak boleh amik..
study mode on
tapi berkat kesabaran aku dan jugak kesungguhan aku untuk think it in a very positive ways so aku pun dengan jayanyer berjaya jugak amik subjek ni walaupun terpaksa buat shortsem..huhuhu...mungkin ada hikmah sebalik ni..

so sekarang aku tengah melaluinya dengan hati yang sungguh gembira walaupunn......... hahahhahhaa..arrgghhh,pedulik kan semua perasaan yang negatif tu sebab buat sakit hati jer..serius memang bosan tahap dewa dewi la kan time shortsem ni sebab kelas aku cuma 2 kali seminggu..tu pun kalau kelas tak dibatalkan tapi kalau dibatalkan maka dengan ini terpaksalah aku melalui hari-hari yang penuh kebosanan...
kadang-kadang aku rasa macam nak lari balik rumah jer bila salah satu kelas aku tu cancel..bayangkan aku hanya ada 1 kelas jer untuk seminggu then hari laen aku FREEE!! memang bosan gua cakap sama lu beb tambah-tambah kawan rapat aku semua tengah buat praktikal and dorang memang tak dok kolej so memang berganda-ganda aku punyer bosan tu...

bila mak aku kol aku memang akan mengadu kat dia pasal benda ni tapi dia kata kalau dah rasa nak balik tu balik la sebab dia memang tau aku takdak kawan rapat kat sini,dorang semua tengah dok jadi orang berkerjaya sekarang ni..tapi bila pikir nak balik mesti pakai duit, so bila masuk bab duit time-time poket nak kering ni memang perit gak kan..pikir 1000 kali nak balik ke tak...

apa-apa pun aku harap sangat aku berjaya menempuh hari-hari yang mendatang dengan jayanyer..hehehehehe
cuba tuk happy mcm ni

p/s-->entry kali ni ada berbaur syok sendiri plus agak skema jugakkn..arggghh,lantakla ;p

Sunday, 1 May 2011

:: orang baru ::

Posted by heyitsme_iedah at 22:35
waahh,rasanyer dah berkurun tak update blog...almaklum la bila dah ada kat rumah tu memang payah la nak online...sangat susah and paling kurang pun tak sampai 5 minit jer online pastu tertarik dengan aktiviti laen yang lebih menarik dari online..contoh tengok drama series kegemaran aku,lebih kurang macam balas dendam la lepas sekian lama tak tengok..memang kalau aku pegang remote control memang dok keja bukak citer tu dari pagi sampai ke tengah malam..tapi sebab mak aku ni jenis yang suka tengok tv so aku kena bagi laluan untuk beliau tengok citer kegemaran dia la...kirenye time petang start pukul 2 lebih sampai ke pukul 8 bersambung pulak malam lepas berita sampai pukul 11 atau 12 malam baru abis citer beliau...tapi kadang-kadang aku dengan beliau dok berselang-seli tengok citer,iklan jer cepat buka citer aku...almaklumlah tv kat rumah ada satu jer tak mampu nak beli banyak-banyak...

okeh,berbalik kepada tajuk asal,alhamdullilah tahun ni keluarga aku dikurniakan 2 orang ahli keluarga baru...sorang pada bulan 1 iaitu pada 21 Januari 2011 diberi nama Dhia Qhaisara binti Muhammad Asraf dilahirkan di HUKM merupakan anak kedua dan adek kepada Dhia Qhistina binti Muhammad Asraf..

:: Sara ::
:: Tina ::
selepas 4 bulan Sara lahir,Sara dapat sepupu baru iaitu Muhammad Dhani Jazlie bin Muhammad Baqtiar dilahirkan pada 26 April 2011 di HSAH,Sg Petani,Kedah...
  
:: dhani ::


ok tu saja..sekian terima kasih..hehehhehee

Saturday, 2 April 2011

:: DOUBLE OF HAPPINESS ::

Posted by heyitsme_iedah at 11:41
alhamdullilah,everything is over..habis sudah tempoh aku praktikal iaitu selama 4 bulan...sepanjang 4 bulan tu,a lots of experienced that i'm learned and adapted in my daily life..it's was awesome because everybody were closed with each other likes family...

last day at UDA HOLDINGS BERHAD at bukit bintang was SUPERB!!! saat terakhir aku sebelum tempoh praktikal aku abis saat tu la yang terbaeekk..began for the boss until ordinary staff...memang terbaek...

seriously, i don't expect that i will get a lot of present from them...aku tak bajet dorang akan bagi hadiah bagai kat aku sebab siapalah aku kan,hanya budak praktikal jer kat situ...tapi jangkaan aku tersangat-sangat meleset sama sekali...

permulaan kejutan adalah hari rabu which is boss aku merangkap assistant supervisor aku iaitu En Azhar(org yg selalu bg aku keje) panggil aku pagi tu lepas aku hantar task yang dia bagi sebelum balik semalam..nada suara dia slow jer tanya "tengahari nanti nak ikut tak g melawat panel bengkel kenderaan UDA kt kg baru and gombak??" tak sempat aku jawab dia tanya lagi, "awak tak ada keja kan??tak turun bawah kan tolong En Megat?sebab saya nak belanja makan ni lepas g melawat bengkel tu"

aku cuma jawab sambil senyum malu-malu kambing "takdak keja lagi pun buat masa ni lagipun En Megat panggil turun lagi,hehehee"..pastu En Azhar kata,"okeh kalau macam tu set pukul 11.30" cepat aku jawab,"amboi cepat benor,heheh" pastu bla bla bla...*panjang sangat aku dok bergebang dgn boss,hehe*

pastu hari khamis pulak kan,aku dapat tau awal pagi tu yang staff kat level aku which is tingkat 15 nak buat makan-makan khas untuk aku and kawan aku pasai kitorang dah nak abis LI kat situ..lepas jer baca doa pagi tu*baca doa adalah aktiviti wajib sebelum start keja kt UDA,part yg paling aku suka* aku dapat panggil chenta dari boss aku..eh eh silap bukan panggilan chenta tapi panggilan suruh turun buat keja dari boss muda aku..ceit,aku ingat dia kol nak upah aka belanja makan ke kan sebab aku tolong dia key in data P&C yang menimbun tu..dah la sebut nama aku asyik salah memanjang,padahal nama aku yang paling senang nak sebut..pelik aku dengan boss aku sorang nih..

aku pun turun dengan muka bosan+mata mengantuk sebab tak cukup tido..turun-turun nampak boss aku yang senget ni dok lambai-lambai kat aku macam orang tak jumpa kekasih hati 10 tahun,walaupun dia dok depan pintu GM aka General Manager HRM..sambil dok lambai-lambai tu mulut dia bercakap,"eh,eh adek pun ada sekali,haaai adek..kejap tau nak jumpa GM"..dahla cakap dengan nada yang kuat,suma orang pandang aku,aku yang malu,dia mula tembok..padahal dia yang panggil aku..issshhh~~

kitorang bajet bila dok bawah orang atas tak panggil la kan tuk jamuan tuk,ceit bengong punya alasan sebab dah nama pun jamuan tuk kitorang mestila dorang aku panggil kitorang naek and sanggup tunggu kitorang..hehe..

naek-naek jer terus kena panggil dok depan then panggil berucap,pergghh aku belasah jer berucap..keh33..lepas tu makaaann!!!tapi sebelum tu dapat hadiah lagi,besar punyer..dorang suruh buka sambil tu dorang dok kata "lepas ni dah tak payah bagi dah time hantaran.dah ada orang bagi"

aku dok pening-pening nih pun bukak laa, tengok-tengok...perrggghhh, HANDBAG!!jenama........... *bg aku mahal beg tu* terus aku rasa muka aku blushing...nak nangis pun ada..aku dengar dorang kata boss aku yang hadiahkan beg tu tapi kawan aku kata bukan boss dia yang beli..ntah,taktau mana betul..arggh,tu tak penting kan yang penting sure lepas nih mak aku jeles..hehehehe

the next day which is yesterday(jumaat),aku mai lambat then ada kakak kat ofis cakap kat aku,"nanti balik jumpa dia kejap".okeh aku ingat dia nak jumpa aku kali terakhir nak salam-salam kan...tapi bila jumpa aku time nak balik terus dia bagi bungkusan..aku nak nangis sekali lagi sebab memang aku tak bajet aku dapat hadiah lagi..lepas tu aku dapat mesej dari En Azhar,"sebelum balik jumpa saya" tapi aku diam tak balas...sibok dok siapkan report yang kena hantar plus dok asyik melawak dengan supervisor aku pasal antar kad bagai plus sibok dok reply emel boss unit aku sampai aku tak sedar waktu ofis dah nak abis...lepas tahu aku pun cepat-cepat reply emel En Ahmad yang ada pantu tu,ingat nak balas dengan pantun tapi time kelam kabut ni idea tak mai..lepas tu aku turun bawah jumpa boss laen pulak ucap good bye bagai tengok jam pukul 5.30!!alamak sudah aku lupa nak jumpa orang lain lagi..kat bawah pun tak abis lagi jumpa..perrgghh,En Megat and boss senget aku pun tak sempat nak jumpa...aiihh,nasib la..takut En Megat cari aku jer...sorilahh,banyak sangat pit stop..

naek atas arrgggh sudah KOSONG!!sure dorang tunggu tadi...alamak rasa bersalah suma ada..tak sempat jumpa herman*orang yang selalu gaduh2 dgn aku* nak mintak maap..gluurrpp

then jumpa En Azhar,aku dapat 1 beg UDA yang kecik tu..comel sangat and dalam dia ada envelop then aku nampak envelop tu ada corak duit yang aku cukup kenal..terus aku senyum then boss aku kata dalam tu ada sikit sumbangan..aku pun cakap,"terima kasih bla bla bla"

jumpa sorang lagi boss aku dapat buku yang pembalut plastik dia tak bukak lagi..keh33,aku malu tapi mahu..pastu time turun nak teman kawan aku submit report lalu dekat depan bilik GM iaitu En Syuhaimy aka senior aku kat UKM,then kitorang pun masuk dengan muka tak muka..

cakap dengan dia yang kitorang dah habis LI so,terima kasih bla bla bla..tuptup dia kata,"u all wait okeh,i nak g solat jap then i turun kita g lepak kat startbucks..asal tak jumpa i awal sikit kalau tak i belanja makan-makan kat Pavi tu".terkejut kucing kitorang sebab tak sangka,then dalam malu tu kitorang pun setuju and tunggu dia..hehehe

lepas dia abis solat,kitorang turun la kan g starbucks depan UDA tu..sembang-sembang*perbualan terpaksa dirahsiakan sebab P&C*

then balik around 8pm camtu,balik terus solat then on skype dengan mak aku..aku tunjuklah hadiah yang dorang bagi kat aku especially beg tu kan..hahaha,then aku bukak bungkusan yang kakak tu bagi terkejut tengok ada 2 helai tudung*senyum*..

lepas tu,aku bukak envelop yang En Azhar bagi then aku terkejut sangat..sebab aku ingat just sehelai jer duit tu tapi aku nampak 2 helai tapi lepas tu aku nampak lagi sehelai then aku tunjuk kat mak aku..yang envelop tu aku nak letak tepi..tapi bila aku nak letak tepi aku nampak ada lagi..aku keluarkan then total jadi 4 helai..gluurpp,terus muka aku merah,mata berair nak nangis..terkejut!!tak sangka dapat banyak tu..

memang rezeki terpijak ni...memang rezeki,ALHAMDULLILAH!!syukur sangat..speechless aku..aku memang tak harapkan apa-apa dari dorang dalam bentuk hadiah atau duit,aku just harapkan tunjuk ajar untuk jadikan diri aku lebih baik dan aku dapat belajar sesuatu sepanjang aku kat sana..

bak kata En Syuhaimy,"rezeki tu pemberian Allah dan patut dikongsi walaupun sedikit"..lagi satu "you give good things to people,you'll gets double" and now i believed what you've said..it's true En Syuhaimy...thanks a lot for all advice...

sebelum tu,dorang ada bagi hint sikit..dorang cakap "you'll gets something,it's like pre-hantaran..hahaha"..now, i understand what they means...thanks a lot for all this gifts and tunjuk ajar sepanjang saya ada kat UDA..i'm speechless..

insyallah kalau ada rezeki dan jodoh saya panjang dengan UDA,kita suma akan jumpa lagi...saya memang nak sangat bekerja dengan keluarga UDA,insyallah kalau ada rezeki dan jodoh panjang dapatlah..hehehe


p/s:rasa bersyukur sangat-sangat dengan apa yang diberikan dan aku akan hargai sumanya..alhamdullilah

Sunday, 27 March 2011

:: hati berbunga-bunga riang...ngeee::

Posted by heyitsme_iedah at 02:38
deeeyy laaa,sumpah manis sungguh senyuman dia...memang boleh cair laaa macam ketul ais yang dibiarkan cair kat bawah matahari....auuwww~~~
oOouww~~~~

walaupun agak dekat jugak tadi kan tapi tak boleh nak salam dengan beliau atas sebab-sebab tertentu..errmm,takpalahhhh..it's ok n it's alright kan..

sumpah muka dia memang perrrgghh hensem weeyyy...tapi bagi aku la kan sebab hensem bagi setiap orang adalah berbeza-beza..hensem tu kan subjektif...tapi tadi kan sempat jugak matanya menjeling ke arah ku ni dan kami sempat berbalas-balas senyuman..keh33*perasan nak mampos la ko,bajet dia senyum kt ko la kn*

arrgghhh,pedulik hapa aku..yang penting senyuman dia cukup menawan hati aku..keh33

akhirnyer u,kita bertemu jugak walaupun tak dapat bergambar sekali tapi kita dapat berbalas senyuman dan jelingan mata yang maut itu kan..*dey,perasan lagi ko*

sememangya puas hati la tadi walaupun ada insiden yang menyakitkan hati dan mata memandang berlaku sepanjang konsert tu berlangsung kan...tapi semua tu tak menghalang kita tuk berkomunikasi walaupun hanya dengan jelingan mata dan senyuman.*oOoo,boleh mati sebab terlalu terpersaaan ni*

dengan pertemuan tadi maka tunailah mimpi i nak jumpa u..keh33

itu tandanyer bahawasanya kita ada jodoh la u..jangan risau andai kata jodoh kita kuat maka kita akan jumpa lagi u..sehingga kita ketemu lagi di lain waktu okehh..
together-gether..hehehe

dahh mau tito sulaahhh,mata sudah ngantuk mehhh...pipi sudah cekang plus tegang sebab penat bergelak ketawa sepanjang konsert berlangsung tadi disebabkan jozan punyer pasal..but,konsert tu memang best...jozan memang terbaek dari ladang beb..
ada kaitan kan..hehe
"eeeemmmmmmmbun pun takkan mampu",sempat lagi korang menghanjing beliauuww ekkk..keh33



p/s:tak boleh berenti senyum lagi...tido pun dalam senyuman jugak..heheheh

Sunday, 20 March 2011

:: perut tengah buat konsert sekarang!! ::

Posted by heyitsme_iedah at 22:52
krrooott krrooooot kruuuuttt...*bunyik perut aku*

adeeeehh,pasai apa la dia dok buat konsert pula ni...
padahai dah makan dah petang tadi kat kenduri...

agaknyer sebab aku makan sikit jer kot tadi...
terbantut selera aku bila nasi yang aku makan tadi xberapa nak masak..
ada kruup kruupp,macam makan kacang...=,="

so,terpaksa la makan megi...
megi pun megi la...

aku makan megi time tengah darurat jer...
darurat cara aku la kan...
megi ni tergolong dalam spesis makanan time darurat aku...

serius aku tak berapa nak into sangat dengan megi dan seangkatan dengannyer..
bukan apa,sebab bila aku makan megi kan perut aku tak berapa nak terima sangat..
mula la sakit perut esok paginyer tu...
mula la aku dok berebut toilet dengan orang lain...
perut aku tak boleh nak terima makanan jenis lagu nih kot..

banyak jugaklah makanan yang tergolong dalam spesis makanan darurat aku...
bukan mengada-ngada tak mau makan tapi....
perut aku akan buat hal lepas tuhh..
tak perut aku tekak aku buat hal..
baru jer telan mula la nak terkeluaq balik...

mak aku kata aku ni jenis payah sikit pasai makan..
kalau nak pi umah orang susah...
orang kena take nota benda apa yang aku makan and tak...
mak aku kata lagi,nanti kawin lagi susah..
husband aku,ehh bukan bakal husband aku kena take nota awal-awal..
poning palo den ni haa....@_@

bukan salah aku tapi perut and tekak aku tak boleh terima..
nak buat macam mana...=,="


p/s: darurat disini adalah darurat yg merujuk kepada kamus bahasa aku sdn bhd..okeehh..bakal suami take note ok ;p

:: mimpi ::

Posted by heyitsme_iedah at 21:05
okeehh,malam tadi kan aku tido kan...
pastu bila tido mesti aku akan mimpi..

tapi..

mimpi malam tadi buat aku otak aku dok asyik pikir banyak33 kali...
taktau kenapa...

mungkin sebab....

orang yang aku mimpi malam tadi tu seperti tak diduga akan buat macam tu kat aku..*cm drama la pulak*
aku sentap sampai sekarang...=,="


mimpi hanyalah mimpi...
orang kata mimpi hanyalah mainan tido tak mungkin akan jadi kenyataan...
tapi kalau jadi kenyataan pun ianya hanyalah kebetulan sahaja...

mak aku kata mimpi ni kadang-kadang betul,kadang-kadang tak betul..
kalau mimpi buruk,cuba tafsirkan secara terbalik...
tapi jangan percaya sangatlah sebab ianya hanya tuk suka-suka jer..
mak aku yang kata,mungkin tuk sedapkan hati aku yang dok bengong ni..=,="

takpalah,aku hanya berserah jer laahh...
kalau betul,tempuhi dengan tabah dan redha..
kalau tak betul, alhamdullilah...;p


p/s:dreams come true..apa kaitan,memang takdak pooonn...;p

:: penyakit kebiasaan ::

Posted by heyitsme_iedah at 20:46
aku ada penyakit kebiasaan aku yang aku payah sungguh kan buang...
penyakit ni aku perasan dari dulu lagi...
salah satu penyakit kebiasaan aku bila bercakap ialah mesti akan ada "kan" dalam setiap ayat aku..
aku taktau kenapa,tapi "kan" tu macam dah jadi penyedap ayat aku bila bercakap..

sama lah jugak cam kes upin ipin kan,dorang suka cakap "betul,betul,betul"..
aku pulak "kan,kan,kan"...=,="

aku terperasan penyakit ni bila kawan aku tegor aku time aku dok syokk cakap..
dia kata,"amboi makcik,banyak sungguh kan hang tuhhh.tak boleh kurang sikit poonn"

bila dia tegor camtu terus aku pun jadi diam sat,tapi tak sampai 10 saat aku sambung balik bergebang..hehee

bagi aku kalau takdak "kan" dalam ayat bila bercakap rasa cam tak lengkap hidup aku..;p
rasa macam serba kekurangan la pulak...*poyozz betul*



p/s:penyakit kebiasaan lain aku rungkaikan dalam entri yang akan datang...nantikan..*bajet orang nk amik tau*

Thursday, 17 March 2011

:: eemmm,saya tak pakai la..::

Posted by heyitsme_iedah at 22:16
errmm,tadi kan ada lagi sorang booss ni kan..dia ni selalu dok bercakap-cakap dengan aku,dok usik-usik aku...mula-mula aku rimas plus takut jugaklah dengan cara dia ni tapi lama-lama aku dah pandai sikit nak handle orang yang macam dia ni...heheehe

macam biasalahh kan dia aku tegur aku plus tengok aku sampai aku akan bersuara la kan...then tadi dia cakap lah kat aku macam ni....

Boss tu : "eh eh,awak pakai maskara ker.."


aku : "eh eh mana ada la en........,saya tak pakai pun lahh"


Boss tu : "nampak macam awak pakai maskara jer..."


aku : "eh eh, taklahh saya tak pakai la..maskara pun takdak macam mana nak pakai..lagipun saya tak reti nak pakai maskara dan seangkatan dengannyer"


Boss tu : "oOOoo" *sambil jalan dok kt tempat dia*
i pakai maskara uuu~~
aku pun pelik tang mana la yang nampak aku punyer bulu mata ni macam pakai maskara...ni ori-gi-nal punyer meehhh,tak main la taruk maskara...hahahahhaha

gua tak berani meehh taruk itu maskara ka celak ker kat mata gua..gua seriaauuuuwww....takut cocok mata..hahahaa..penyakit ni memang susah nak dibuang..selalu kena marah dengan mak n kakak plus adik aku sebab aku akan suruh dorang pakaikan celak tuk aku...

aku memang tak berani meehhh...dorang selalu bising bila la aku nak berani bubuh sendiri kat mata aku ni..bukan apa sebab time dorang bubuh celak kat mata aku pun mulut aku tak berenti dok bagi warning kat dorang "jangan cucuk mata aku,jangan bagi kena biji mata aku" and macam-macam lagi la....

aku taktau nanti aku kawin macam mana..time nak bersolek kat mata tu,perrggghhh tak dapat ku bayangkanlahh...

mak aku kata kena belajar jugak pakai,nanti senang..tapi nanti-nanti la aku belajar..tak sampai seru lagi la mak...hehehehhehehe

tgkla mata i cantik kn..ngeeee~~


p/s:nanti aku belajar yer...hehehe

:: apa saja laaaa ::

Posted by heyitsme_iedah at 21:32
ni lagu nostalgia ni...lagu zaman aku kecik-kecik..hahhahahaha,kalau tak silap aku la kan time ni aku baru sekolah rendah kot...betul ker tak ingatan aku pun taktau lahh..mungkin lebih muda dari tu rasanyer..heehehhe

pengaruh untuk minat KRU time kecik-kecik mestilah abang-abang aku..dorang memang banyak pengaruhi aku dari dulu sampai sekarang..hehehe...sebab tu la kot kawan-kawan aku selalu kata aku ni adik kesayangan...ntahhlaaahhh

sebab pengaruh kuat abang-abang aku beli kaset originial KRU then pasang lagu ni setiap masa buat aku tertarik nak dengar...mula-mula macam tak best tapi lama-lama ehh ehhh best la pulok..hehehe

kalau tak silap aku siap dorang kumpul poster KRU lagi..hehehe..selain KRU,banyak lagi artis yang dorang pengaruh aku dengan kakak aku minat...bukan takat artis jer tapi komik jepun,filem,bola...pendek kata macam-macam la...


p/s:aku suka sangat lagu ni..taktau kenapa tapi macam nak nangis jer bila dengar lagu ni...

:: email dari booss ::

Posted by heyitsme_iedah at 21:18
ok,aritu kan aku godek-godek la email kat micrsoft outlook aku tu...banyak la jugak email yang aku tak baca..malas sebenarnyer nak bukak email kt outlook sebab PC kat ofis tu selalu hang kalau bukak outlook..aku taktau kenap jadik camtu..pelik jugakkk..

belek punyer belek tiba-tiba aku ternampak satu dari "Encik BooS"..beliau merupakan boss aku kat tempat praktikal..hohoho,teruja plus gerun kejap sebab mana tau kot-kot dia email kat aku bagitau pasal keja kosong ker,dia bagi kerja kat aku ker by email..

then aku pun bukak la email tu...tengok isi dalam email tu tulis "DOA UNTUK ORANG YANG SEDANG BERCINTA"...gluurpp*telan air liur tak lepas*

terdiam kejap aku tak situ...terus aku minimize kan email tu,pastu pandang kiri kanan depan belakang takut ada orang nampak tak email tu..*ceit,mcm email tu rahsia kerajaan nk sorok2*

cuak kejap aku...apasal booss aku ni,tak pasal-pasal takdak angin takdak ribut send camtu kat aku..pastu aku bagi besarkn email tu,nak tengok sekali lagi betul ke tak apa yang aku tengok and baca..mana tau kot-kot aku salah baca pulak kan...

bukak sekali lagi tapi aku tertekan  double click...arrgghhh,sudaahhh..terus teropen lagi file yg booss aku attach tu..gluurpp

orang sebelah dah menjeling semacam jer..then aku pandang dengan pandangan tajam terus dia buat-buat tengok PC dia...padahal aku tau ko tengok PC aku,macam aku taktau mata ko tengok kat mana..dia mungkin excited terlebih sebab apa aku tak pasti...

arrgghh,abaikan dia..dia tak penting punn...hahahahhahaha..

berbalik pasal email tadi,so aku pun apa lagi klik close terus la tapi nak dijadikan citer kan..PC aku hang la pulak tap nasib sekejap jer...aku tekan bertubi-tubi rasanyer dekat sepuluh kali barulah dia close..fuuuhh,lega aku rasa...

baek jugak boss aku ni,bagi benda-benda camni...terima kasih boosss!!!insyallah saya bakal bertemu dengan jodoh saya tapi mungkin lambat lagi saya buat kenduri kawin sebab macam saya bagitau booss la kan lagi 5 tahun baru boleh kawin..heheheeheh..

tapi tu pun paling lambat la,paling cepat mungkin 3 atau 4 tahun lagii..heheheheh...


p/s: sharing doa means you are care about that person..hehhe

Monday, 14 March 2011

:: Anda Makin Matang Bila...::

Posted by heyitsme_iedah at 19:55

Anda dapat bertenang dan bersabar seandainya hajat anda tidak tercapai.
Anda mampu menyembunyikan perasaan anda yang luka dan tersinggung oleh seseorang dalam kumpulan dan berlaku sebagai biasa.
Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung.
Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka.
Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang anda fikir boleh dapat.
Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat anda yang lain.
Anda terus berlaku adil dan saksama walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda.
Anda dapat menerima kritik atau salah faham orang tanpa memperbesar-besarkannya.
Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menangung kesusahan demi kepentingan masa depan, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu.
Anda memberi persetujuan kepada pendapat- pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang.
Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati.
Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu, tanpa merasa malu.
Anda menghadapi orang-orang tua atau orang- orang yang lebih berpengaruh tanpa sentiasa berusaha untuk menimbulkan kesan-kesan negatif.
Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna.
Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya.
Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap orang-orang yang tidak anda sukai.
Anda dapat mengujudkan rasa kasih-sayang, cinta atau boleh bersahabat tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka.
Sekiranya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki yang jadi idaman setiap wanita.
Sekiranya anda wanita, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan orang lelaki secara jujur.

Sunday, 13 March 2011

:: SORRY ::

Posted by heyitsme_iedah at 12:50

:: TOLONG...TERIMA KASIH ::

Posted by heyitsme_iedah at 12:43

"Can you press for me level 7... Please," Pinta seorang kiwi (orang New Zealand), semasa kami berada di dalam lif di perpustakaan universiti.
"Sure!" Saya membalas, sambil jari menekan butang di lif.
"Cheers!" Dia membalas.
Dalam satu kejadian lain,
"Excuse me, can you take that for me. Please.." Pinta seorang makcik.
"Which one? This one?" Sambil memegang tin dan menunjukkan kepada makcik yang meminta.
"Yup. Thank you so much, my love!" Oh, hati berbunga, kerana dipanggil 'love'!Sweet lah makcik ni~
Saya bukanlah seorang yang terlalu 'alert', tetapi untuk masa-masa yang tertentu, telinga saya menangkap setiap butir bicara yang dikeluarkan oleh orang sekeliling. Kemudian, saya berfikir dan menilai, lantas belajar tentang erti kehidupan.
*****
Dalam situasi lain, dengan latar masyarakat yang berbeza.
"Mimi, ambil kan buku atas meja," Saya berhenti sekejap. Otak ligat berfikir, memproses ayat yang dikeluarkan oleh rakan sebentar tadi.
Saya diam. Badan bergerak menuju ke arah meja untuk mengambil buku.
"Mimi, buka pintu rumah," Nadanya biasa sahaja. Tiada nada marah, mahupun mengarah. Saya diam. Kad rumah dikeluarkan, pintu dibuka.
Hati memberontak, mahu juga berkata tentang apa yang saya rasa pada kawan sekeliling. Masa senggang yang ada saya ambil untuk membuat perbincangan, dengan harapan sahabat boleh berfikir tentangnya.
"Ijan, perasan tak sesetengah orang ni suka 'memerintah'," Saya memulakan bicara.
"Macam mana?", Dia menyoal untuk mengetahui.
"Kita selalu perasan, kawan-kawan kita jarang nak guna perkataan 'tolong'. Terutama apabila mahukan orang lain membuat sesuatu untuknya. Semua pun nak beri arahan,"
"Kita selalu perasan jugak, kiwi-kiwi kat sini, kalau nak minta tolong daripada orang lain, mesti mereka akan gunakan perkataan, "Please". Kalau tak di awal ayat pun, di akhir ayat mereka pasti akan guna juga perkataan "Please" tu."
Ego kah diri, sebab tak mahu 'diarah'? Bukan. Cuma, merasakan bahawa perkataan yang keluar itu memainkan peranan yang penting dalam menggambarkan si pengeluar perkataan tersebut.
Bukankah tujuannya mahu meminta 'tolong'? Tidak terlalu berat atau susah rasanya untuk menggunakan perkataan 'tolong' tersebut.
Bukankah perkataan 'tolong' itu juga menunjukkan rasa rendah diri. Rendah diri kerana diri sendiri tidak mampu untuk melakukan sesuatu. Jadi, kita bertindak untuk meminta bantuan dan pertolongan daripada orang lain.
Manusia, tiada yang sempurna, malah manusia perlu untuk hidup dalam komuniti supaya setiap kelemahan yang ada di dalam diri individu mampu ditampung oleh individu yang lain.
"Eh, dah lah nak minta tolong orang. Kemudian nak mengarah pula." Detik dia di dalam hati apabila diminta untuk 'tolong' mengambilkan sesuatu. Sedangkan bukanlah dia sedang di'arah' pun, cuma struktur ayat yang keluar menyebabkan dia rasa seperti sedang diarah. Sedangkan, kalau difikir kan pun, tiadalah kawan itu mahu 'mengarah' pun.
Lagi teruk keadaannya apabila permintaan telah dipenuhi, 'terima kasih' tidak dilafazkan.
Terima kasih itu sebagai tanda penghargaan kepada yang telah membantu. Kadang-kadang yang membantu tidaklah mengharapkan sangat perkataan tersebut, tetapi, bukankah itu adab?

Orang berbudi, kita berbahasa..kan?
Tahun lepas banyak turning point kepada diri. Salah satunya adalah insiden yang berlaku semasa perjalanan ke universiti, dengan menaiki bas.
Rakan saya membayar tambang bas kepada pakcik pemandu. Dikatakannya, "University."Seperti biasa, mukanya sentiasa tersenyum, sambil tangan menghulur syiling bernilai NZD1.50. Pakcik tersebut berkata, "Sorry?" Sambil air mukanya berubah. Rakan saya mengulang perkataan yang sama, "University." Pakcik tersebut,"Again?"
Ketika itu saya sudah mulai rasa pelik. Di dalam hati, "Eh, teruk sangat ke slang kitorang sampaikan sebut 'university' pun pakcik tu tak dapat nak identify?"
Rakan saya menyebut lagi, "University." Air mukanya tetap tidak berubah, tetap tersenyum. Kemudian, pakcik itu menyebut, "Rude!" Raut mukanya seperti marah, sambil mengambil duit yang dihulurkan oleh rakan tersebut.
Sepanjang dalam perjalanan ke universiti, kami berfikir, kenapa pakcik tersebut marah? Apa yang kami buat?
Lantas, Allah SWT datangkan pengajarannya. Rakan saya berkata, "Mesti sebab kita tak guna perkataan 'please'.
Kalau tak, takkan lah pakcik tu kata 'rude!' tiba-tiba."
Astaghfirullahal'azim. Saya terdiam, memandang ke luar tingkap, sambil berfikir. Berfikir dan bersyukur diatas tunjuk ajar yang telah diberikan oleh Allah SWT.
Hati terdetik, "Mereka ni ada nilai-nilai baik yang diamalkan dalam kehidupan seharian, bukanlah mereka Islam pun. Tetapi, mereka tahu dan amalkan nilai dan adab."
Allahu akbar~ Terima kasih kepada pakcik pemandu bas yang telah 'mengajar' kami nilai dan adab. Hati terasa lembut, tiada langsung rasa mahu marah kerana perkataan "Rude!" yang dikeluarkan.
Marah tiada, tapi terkejut. Langsung, bersyukur kepada Allah SWT yang mahu kami tahu dan belajar tentang erti hidup. Erti hidup yang sebenarnya perlu kepada adab dan nilai hormat kepada orang sekeliling yang telah memberi khidmat dan bantuan.
Jangan ditinggalkan perkataan 'Tolong' dan 'Terima Kasih' dalam hidup sehari-hari! Hakikatnya, kita lemah. Paling tidak pun, kepada Allah SWT perlu untuk kita meminta!
Manners are not born with us, they are acquired.
 

sesuatu mengenai kehidupan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device